Geschiedenis

Fanfare St. Donatus werd in 1921 opgericht, omdat men in Grijzegrubben behoefte had aan een muzikale omlijsting tijdens diverse feesten. Het meest bekende feest in die tijd in Grijzegrubben was zeker het “Bulscherfeest” dat om de vier jaar gehouden werd. Een soort zomercarnaval waarbij de bloemetjes behoorlijk buiten gezet werden. Uit deze tijd stamt ook de “Bulschermars” die de afgelopen jaren nog regelmatig door de fanfare gespeeld en ook gezongen is.

Fanfare St. Donatus kende een moeilijke beginperiode. Er was nauwelijks geld en met behulp van tweedehands instrumenten probeerde Sjaak Bertrand, de eerste dirigent van St. Donatus, het muzikale peil omhoog te brengen. Aan de aankoop van uniformen hoefde helemaal niet gedacht te worden.

In 1947 werd voor de eerste keer, in het Gelderse Brummen, deelgenomen aan een concours o.l.v. de heer Weerts. Het resultaat was overweldigend. Men speelde 55 van de 60 punten bij elkaar en dat was goed voor een eerste prijs met lof der jury. Nadien volgden nog vele concoursoptredens.

In 1960 werden de eerste uniformen aangeschaft en in de jaren die daarop volgden, ontwikkelde de fanfare zich tot een gezonde, stabiele vereniging. Ook ging men in die tijd regelmatig op concertreis. Vooral het Hertogdom Luxemburg werd diverse keren bezocht.

De afgelopen 20 jaar is de fanfare erg succesvol geweest. In 1989 promoveerde het korps o.l.v. Frenk Rouschop van de afdeling uitmuntendheid (3e divisie) naar de ereafdeling (2e divisie). Deelname aan het landskampioenschap leverde de nationale titel op. Met de komst van Guido Swelsen in 1992 boekte het korps nog meer progressie. Onder zijn bezielende leiding werd er drie keer deelgenomen aan een bondsconcours en evenzoveel keren werd een eerste prijs met promotie behaald. Een puike prestatie.
Guido Swelsen was ook de drijvende, muzikale kracht achter de diverse Galaconcerten die in de afgelopen jaren gegeven werden.

Op 25 maart 2008 heeft Jo Laumen de dirigeerstok van Guido overgenomen, die na bijna 16 jaar St. Donatus toe was aan een nieuwe uitdaging in de wereld van de muziek. Van januari 2010 tot en met januari 2017 werd de fanfare geleid door dirigent Jhon Willems.

Fanfare St. Donatus is een vereniging waarvan de historie ruim 95 jaar terug gaat met een grote traditionele basis maar zeker ook met aanhechting in het hier en nu. De fanfare maakt originele fanfaremuziek maar ook muziek voor bijzondere gelegenheden zoals kerst, Oktoberfesten of begeleiding van zangers of een toneelvereniging.